contor

Free Site Counters


vineri, 20 mai 2011

Transmiterea energiei prin aer

Transmiterea energiei prin aer este posibilă

    Transmiterea energiei prin aer este unul dintre visele omenirii.
Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au anuntat ca se poate transmite electricitatea si fara fire, ei demonstrand acest lucru prin aprinderea unui bec care nu era conectat la nimic. WiTricity, adica electricitatea fara fir, merge deocamdata la distanta mica, de cativa metri, dar probabil ca acoperirea se va extinde.
Transmiterea eficienta a energiei prin aer este unul din visele omenirii: nu am mai avea nevoie de cabluri la care sa conectam mereu echipamentele electronice. si nici nu am mai avea nevoie de
baterii.
Un progres remarcabil in aceasta directie a fost deja facut de catre un grup de cercetatori de la MIT, care au reusit sa alimenteze fara cablu, prin aer, un bec de 60W, de la cativa metri distanta, si asta cu o eficienta de 40%. Marin Soljacic este cel care a inventat sistemul. “Vroiam un sistem prin care bateria mea de la telefon sa nu se mai descarce niciodata”, a povestit el. Detalii despre proiect au fost publicate de revista americana Science, dar o adaptare pe larg in limba romana se gaseste la adresa www.stiinta.info.ro – un site unde un colectiv activ in domeniul stiintei comenteaza in limba romana ultimele descoperiri din intreaga lume.
In esenta, solutia se bazeaza pe rezonanta electromagnetica si consta in transmiterea energiei de la o bobina la alta, prin intermediul inductiei magnetice. In fond, aceasta constructie de doua bobine sta la baza tuturor transformatoarelor electrice, care transmit energia electrica dintr-un circuit electric in alt circuit electric. Cercetatorii au pus insa un bec de 60W in serie cu cea de-a doua bobina rezonanta, pentru a-l alimenta cu energie de la prima bobina rezonanta, energie primita prin aer datorita legilor inductiei magnetice. Trebuie spus ca aceasta metoda de transmisie a fost incercata si de Tesla prin 1920, pentru a transmite energia in alt circuit electric. El nu a reusit insa in experimentele sale sa transmita energie la distante mari. Acest neajuns pare sa se fi rezolvat si singura problema a sistemului este ca, deocamdata, energia este disipata in spatiu, ceea ce inseamna ca foarte multa se pierde pur si simplu. Cu alte cuvinte, sistemul nu este tocmai economic.
O solutie studiata deja teoretic de cei de la MIT pentru a rezolva aceasta problema a fost construirea unui inel rezonator, care sa disipeze cat mai putina energie in aer. In acest scop, cercetatorii au folosit camp magnetic pentru a concentra energia astfel incat sa nu se mai piarda degeaba.
De mentionat este si faptul ca sistemul WiTricity a functionat chiar cand au fost interpuse obiecte intre sursa si becul fara fire. Eficienta raportata de cercetatori este de 40%. Restul de 60% de energie se pierde fie in radiatie, fie in rezistenta electrica finita a bobinelor de cupru.
Campul magnetic poate dauna organismului uman
Aplicatiile acestor rezultate sunt nenumarate. Totusi, se asteapta ca intr-o prima instanta sa apara “statii de incarcare” WiTricity in fiecare casa. Odata veniti acasa nu trebuie decat sa asezam telefonul mobil sau laptopul in apropierea unei astfel de statii, si ele se vor incarca automat, prin aer. Desigur ca in acest caz marimea campului magnetic poate fi o problema, pentru ca aceasta poate dauna corpurilor umane. Pe de alta parte, folosirea campului magnetic este o alegere buna fata de campul electric, pentru ca el este mult mai putin nociv pentru organismul uman.

Hipnoza

Hipnoza privita ca instrument de manipulare


                                 

                                      

Studiile asupra hipnozei au concluzionat ca sclipirile pot facilita intrarea in transa. Creierul, odata ce a fost captivat de un ritm se va lasa condus in "tripuri" care genereaza diferite stari emotionale si comportamentale. Succesul televiziunii se poate traduce si prin paleta de culori pe care o propune spectatorului, cromatica putand influenta si chiar exercita o atractie hipnotica asupra mintilor.

                               



               
             

Daca, in mod traditional, starile de transa sunt obtinute prin meditatie, rugaciune, contemplarea manadalelor, recitarea litanica a mantrelor sau prin tehnici samanice, fie cu ajutorul ritmului constant, fie cu ajutorul plantelor sacre, studiile militare asupra hipnozei si mai ales a starilor modificate de constiinta au dus la producerea tehnologiilor generatoare de unde capabile sa modifice frecventele cerebrale.

       
            Nanotehnologia,permite astazi, controlarea distala si inducerea de stari pe cale artificiale, fara ca subiectul vizat sa intuiasca macar. Este stiut, din pacate, intr-o comunitate mica, despre posibilitatile de manipulare distala cu ajutorul calculatorului, televizorului, jocurilor video, telefonului mobil si practic prin intermediul oricarui obiect care genereaza unde electro-magnetice.
                                    






 Exemple: prin emiterea de campuri pulsate la frecvente cuprinse intre 0,5-2,4 Hz se declanseaza fenomene senzoriale. La peste 25 de Hz câmpul vizual al tintei se restrange, caci aceasta pulsare intra in rezonanata cu cortexul vizual.Cortexul somatosenzorial poate fi modificat cu unde electromagentice de 9 Hz. Profesorul Jose Delgado, neurofiziolog la Faculatea de medicina din Yale, scrie in lucrarea sa Controlul fizic al mintii, cum a reusit sa oprească in corida, un taur din galop si sa-i imprime un alt ritm de mers, doar cu ajutorul unor electrozi si a unui emitaor de unde hertziale.


 "Intelegerea bazelor biologice ale comportamentului social si a activitatii mentale poate fi avuta in vedere pentru prima data in istoria omenirii si va fi o etapa decisiva in gasirea de solutii inteligente pentru unele tipuri de angoase, frustrari sau conflicte. Functiile psihismului pot fi provocate, modificate sau inhibate prin stimularea electrica a creierului".  Delgado.