contor

Free Site Counters


luni, 27 iunie 2011

TEHNOLOGIA RMN SI UTILITATEA EI

          


   Istoria,ne arata ca avantajul tehnologic, a fost apanajul unei elite preocupate, din pacate pentru a pastra un avantaj net in fata propriului popor, precum si ca ascendent in fata altor state. Controlul focului, al fierului, al electricitatii, cunoasterea astronomica si astrologica, arhitectura, scrierea, sistemul zecimal, geometria si, iata, astazi informatica, controlul energetic, domeniul nuclear, fizica quantica, etc sunt obiecte de studiu si analiza pentru o categorie foarte exclusivista, de regula provenita din structurile militare. Controlul resurselor strategice asigura, evident o pozitie cheie privind deciziile politicii externe.





Uneori, tehnologiile militare ajung sa slujeasca societatii civile. Este cazul rezonantei magnetice,  RMN. Aparatul este compus dintr-un electromagnet , inconjurat de zeci de kilometri de fire supraconductoare. Toate sunt montate intr-un dispozitiv cu pereti dubli. Interiorul capsulei este inundat cu heliu lichid mentinut la o temeperatura constanta de -273 de grade. Aceasta temperatura situata putin deasupra lui zero absolut are ca efect imobilizarea completa a moleculeor. Supraconductivitatea mareste de o mie de ori proprietatile conductibile ale unor materiale ca plumbul si cuprul prin aducerea lor la temperaturi extrem de mici.



      

       Cum functioaneaza RMN? Atomul este alcatuit din nucleu si din electroni (-) care se rotesc in jurul sau. Nucleul este compus din protoni (+) si neutroni (n). Fiecare proton are un camp magnetic si se invarate in jurul axei sale intre cei doi poli (exact ca pamantul). Aparatul emite unde radio, obligand protonii subiectului vizat sa se alinieze in sensul campului sau magnetic. Astfel campul magnetic uman interfereaza cu campul magnetic al RMN. Daca, in domeniul medical, aceste proceduri descopera diferite anomalii si boli, in cel cu aplicabilitate militara RMN este utilizat la citirea modificarilor neuronale.
De exemplu, prin rezonanta magnetica se poate sti cu precizie daca cineva minte. In creier, cortexul cingular anterior, zona responsabila cu inhibarea raspunsurilor apare pe monitoarele de control ale aparatului. Aceasta zona cerebrala perimite intrepatrunderea legaturilor care provin din creierul emotional  cu cele provenite din cortexul prefrontal care asigura planificarea actiunilor. Cerecetatorii au descoperit ca depresia diminueaza activitatea acestei zone, iar euforia o potenteaza. Cu ajutorul unor camere de luat vederi termice si a unor encefalograme obtinute prin RMN se va putea sti cu exactitate ce, la ce si de ce a gandit subiectul vizat. Dupa o intrebare, creierul raspunde automat prin imaginea corespunzatoare.Cum functioaneaza RMN ? Atomul este alcatuit din nucleu si din electroni (-) care se rotesc in jurul sau. Nucleul este compus din protoni (+) si neutroni (n). Fiecare proton are un camp magnetic si se invarate in jurul axei sale intre cei doi poli (exact ca pamantul). Aparatul emite unde radio, obligand protonii subiectului vizat sa se alinieze in sensul campului sau magnetic. Astfel campul magnetic uman interfereaza cu campul magnetic al RMN. Daca, in domeniul medical, aceste proceduri descopera diferite anomalii si boli, in cel cu aplicabilitate militara RMN este utilizat la citirea modificarilor neuronale.